Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka ve ticari işlemlerde yer alan müşteri profillerinin haklarını korumak ve düzenlemek ile görevli bir kurumdur.
Mevcut piyasa düzeninde bir denge oluşturmayı ve bankalar düzeyinde de kalkınmayı amaçlar. Ancak kimi durumlarda şikayet gerekli olur ki pek çok kişi ya da kurum BDDK’ye şikayet nasıl yapılır sorusunu sorar.
İstikrarlı bir banka ekonomisinin de yaratılmasında önemli paylara sahiptir. Düzenleme, Finansal Tüketici İlişkileri ve Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı gibi hizmet birimlerine sahiptir. Bu hizmet birimleri, bankalar düzeyinde yaşanan sorunlara cevap aramada yer alan bazı daire başkanlıklarıdır.
BDDK’ye Şikayet Nasıl Yapılır?
Banka müşterileri de sahip olduğu şikayetleri BDDK’ye dile getirmekte bazı iletişim kanallarını kullanmaktadır. Bu iletişim kanalları; Vatandaş Şikayet Hattı, E-devlet tüketici şikayeti uygulaması, TBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti başvurusu, TKBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti başvurusu, TCMB e-şikayet, BDDK elektronik şikayet sistemi, dilekçe yöntemi, CİMER başvuru, gibi iletişim kanallarıdır.
Vatandaş Şikayet Hattı
BDDK’nin banka ve diğer ticari alanlarda hizmet alan kişilerin var olan şikayetlerini canlı olarak dile getirdiği bir iletişim kanalıdır. Şikayet sahibi kişiler, 0850 222 23 35 numarası ile şikayetlerini yetkili kişilere ulaştırabilirler.
E-devlet Tüketici Şikayet Uygulaması
E-devlet tüketici şikayet uygulaması, Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılacak olan başvurularda kullanılan bir yöntemdir. Tüm resmi kurumların uygulama adreslerinin yer aldığı E-devlet uygulaması, kullanıcıların banka şikayetleri konusunda da yardımcı olmaktadır.
TBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Başvurusu
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bankalar düzeyinde yer alan işlemlerin bir arada yürütüldüğü bir kurumdur. Şikayet alanı ise TBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti başvurusu olarak yer almaktadır. Vatandaşlar, başvuru formu doldurarak şikayetlerini dile getirmektedirler.
TKBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Başvurusu
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), bankacılık sistemi içerisinde katılım bankaları olarak faaliyet gösteren bankaları bünyesine katarak serbest bir piyasa düzlemi sağlamayı amaçlar. Bu noktada Bankacılık Kanunu çerçevesinde hareket eder ve bankacılık mesleğinin de gelişmesi adına çalışmalar yapar. Bu esnada yer alan şikayetleri de TKBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Başvurusu yolu ile çözmektedir.
TCMB E-şikayet
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), fiyat istikrarının sağlanması ve ödeme sistemleri gibi temel bankacılık ve finans hizmetlerini sunan en resmi kuruluştur. Birçok diğer üst düzey görevleri de içerisinde barındırmakla beraber vatandaşların şikayetleriyle de e-şikayet yöntemi ile ilgilenmektedir.
Dilekçe Yöntemi
BDKK’nin sağladığı şikayet dile getirme yöntemlerinden birisi de dilekçe yöntemidir. Dilekçe yöntemi, vatandaşların direkt olarak yaşadığı soruna ilişkin olarak yazılı bir şekilde şikayetlerini dile getirdiği bir yol olarak yer alır.
BDDK Elektronik Şikayet Sistemi
E- devlet bünyesinde yer alan BDDK Elektronik Şikayet Uygulaması, şikayet formunda yer alan gerekli bilgilendirmeleri içermek üzere BDDK e-bülten yolu ile şikayetleri kabul etmekte ve ilgilenmektedir.
CİMER Başvuru
Tüm konularda şikayet başvurularını kabul alan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), bankacılık ve finans sektöründe de var olan şikayetleri de almaktadır. Başvurunun yapıldığı kişinin anonim bir kişi olmaması zorunluluğu ile kişisel bilgiler paylaşılarak CİMER üzerinden şikayetler gerçekleştirilmektedir.
Bir Cevap Yaz
Makaleniz çok bilgilendirici, teşekkürler! Ancak BDDK’ye şikayet yapmak için online bir sistem mevcut mu? İnternet üzerinden şikayet yapma seçeneği hakkında bilgi alabilir miyiz?