1. Anasayfa
  2. Bankacılık
  3. Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

«
Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

Kredi kartı, tüketicilerin pek çoğunun kullandığı finansal enstrümanlardan biri olarak bilinmektedir. Özellikle Türkiye’de 80 milyon kredi kartı olduğunu düşünecek olursak, kişi başına bir adet kredi kartı düşmektedir. Doğal olarak Türkiye’de kredi kartı kullanımı çok fazladır. Peki, kredi kartı limiti ne kadar oluyor ve bunu kim belirliyor? Bu konular hakkında detaylı bilgi sizler için araştırıldı.

Kredi Kartı Limitini Etkileyen Faktörler

Bankaların kredi kartı limiti belirlemesinde pek çok faktör etkili olmaktadır. Gelir durumunuzdan toplam borç durumunuza ve kredi notu düşük ya da yüksek olmasına göre etki gösterebilmektedir.

1.     Mevcut Borç Durumunuz

Kredi kartı limitini belirleyen en önemli faktörlerden birisi de mevcut borç durumunuzdur. Eğer çok fazla borcunuz varsa, kredi kartı limitiniz de azalacaktır, çünkü kredi kartı limiti, aylık gelirinize göre verilmekte olup, toplam kredi kartı limiti aylık gelirinizin dört katını aşamıyor. Yani ayda beş bin lira maaş alıyorsanız, alabileceğiniz en yüksek kredi kartı limiti 20 bin lira oluyor.

Bunun sebebi aslında kredi kartının asgari ödemesinden kaynaklanıyor. Kredi kartı borcunuzun yüzde 20’sini o ay içinde kapatmak zorunda kalıyorsunuz, bu sebepten dolayı eğer kredi kartının limiti 20 bin lira ve sizin maaşınız 3 bin lira olursa, asgari ödeme 4 bin lira olacağından bu borcu ödeyemezsiniz.

Eğer aylık 1.000 TL taksit ödüyorsanız, bu kredi kartı limitinize de yansıyacaktır. Diyelim ki gelir 5 bin lira ve kredi kartı limiti 20 bin TL. İşte bu durumda, size verilecek olan kredi limiti, ödeme yaptığınız taksit tutarının beş katı kadar azaltılır. 1000 lira taksit ödüyorsanız, 5000 lira daha az limit alırsınız. 20 bin lira alacağınıza 15 bin lira ancak alabilirsiniz. Bu nedenle borcunuzun taksitleri bittiğinde, kredi limitiniz ciddi oranda yükselecektir.

Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?
Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

2.     Kredi Kartı Limiti Belirleme de Kredi Notunuz Önemlidir

Kredi notu, kredi kartı limiti belirlenmesinde en etkili olan faktördür. Eğer borçlarınızı zamanında ödüyorsanız gecikmeye girmiyorsanız, gelirinize uygun makul oranda sürekli borç almışsanız kredi notunuz çok yüksektir, bu nedenle kredi almak çok basit hale gelir. Eğer kredi notunuz düşükse, bu durumda size verilebilecek kredi miktarı düşmeye başlar.

BDDK’ya göre aylık gelirinizin yarısından fazla taksit ödeyemezsiniz, bu da kredi limitini otomatik olarak belirleyen bir şeydir. Eğer aylık geliriniz 10 bin liraysa, en fazla beş bin lira borç ödeyebilirsiniz, fakat bu rakam kredi notu en yüksek olan kişiler içindir, kredi notunuz düşükse, taksitlerin aylık gelirinize oranı %30-35 hatta %20’ye kadar düşebilir.

3.     Finansal Durumunuz

Finansal durum kredi alırken bankaların değerlendirdiği bir unsurdur fakat pek çok kişi bunu yanlış anlamaktadır. Bir kişinin bankada milyonlarca lira parası olsa dahi, gelirine göre kredi alır. Yani kişinin birikmiş parası 1 milyon TL ama aylık geliri 10 bin TL ise, yine ayda 5 bin liradan fazla borç ödeyemez.

Fakat finansal durum, sizin düşük olan kredi notunuzu yükseltebilecek bir faktördür. Yani daha önce alıp da gecikmeli ödediğiniz borçlardan dolayı kredi notunuz düşmüşse, iyi bir finansal durum bunu telafi edebilir.

4.     Geliriniz

Geliriniz kredi notunu belirleyen yegâne şeydir ve hiçbir zaman geliriniz kadar kredi notunuzu etkileyemez. Diyelim ki, yıllık %25 faizle 4 yıl vadeli bireysel kredi aldınız. Kredinin tutarı 100 bin TL, geri ödemesi de 200 bin TL. Bu durumda ne olur? Yıllık 50 bin lira taksit ödersiniz, bunu ödeyebilmek için de 100 bin TL yıllık para kazanmanız gerekir.

Geliriniz yılda 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıktığında, 75 bin TL taksit ödeyebilir hale gelirsiniz ve doğal olarak kredi kartı limiti de yüzde 50 oranında artar. Aynı şekilde yüksek limitli kredi kartı almak istiyorsanız bu faktörleri kesinkes karşılamanız gerekir.

Bir Cevap Yaz

Finans Editörü Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *