1. Anasayfa
  2. Konut Kredisi
  3. Kira Artışında Sabit Oran Nedir?

Kira Artışında Sabit Oran Nedir?

«
kira-artisinda-sabit-oran

Kira artışında sabit oran nasıl düzenlenecek? Değişen ekonomik dengeler ve vatandaşların gelir dengelerini korumak istemesi, emlak sektöründe de bazı gelişmelerin hızlı bir şekilde meydana gelmesini ortaya çıkarmıştır. Bu noktada kişilerin önemli bir gelir kalemi olan kira gelirleri de mevcut olmaktadır. Bu sebeple de her iki tarafı korumak amaçlı kira artışında sabit oran uygulanmaya başlanmıştır.

Kira Artışında Sabit Oran Uygulaması

Ekonomik hareketlilik kapsamında kişiler, bazı önemler almak istemektedir. Ancak alınan önemlerin var olan ekonomik hareketliliğinde üzerinde seyretmesi ve çeşitli adaletsizlikleri doğurması, yetkili kurum ve kuruluşların devreye girmesine ve bazı alt ve üst değerleri belirlemesini zorunlu kılmıştır.

kira-artisinda-sabit-oran
Kira artışında sabit oran

Bu zorunluluk kapsamında kiracıların bir mağduriyet yaşamaması için de kira artışında sabit oran belirlemesi yapılmıştır. Belirlenen sabit oran ise %25 olarak ifade edilmiştir. Bu oran belirlenirken TÜFE verileri ve hakkaniyet unsuru gibi noktalara dikkat edilmiştir.

TÜFE Verileri

Tüketici fiyat endeksi anlamına gelen TÜFE, bir tüketicinin satın aldığı bir ürünün veya hizmetin fiyat durumunun ortalama değişimlerini yansıtır. Belirli bir yıl temel alınarak hesaplanır. Kira artışında sabit oran miktarını tanımlamak için de son 12 ayın ortalama verileri baz alınmıştır.

Satın alma gücü parametrelerini içeren TÜFE verileri, kira artış miktarında da dikkat edilen bir unsur olmaktadır. Kira artış miktarlarının da TÜFE verilerine göre paralellik göstermesi, kira artışlarındaki sabit oranın yakalanması ve belirlenmesi adına önem arz etmektedir.

Hakkaniyet Unsuru

kira-artisinda-sabit-oran

Ekonomik giderlerin artması, mevcut dengeleri içerisinde barındıran iktisadi hareketliliklerde var olan bir durumdur. Bu durum elbette negatif bir etkiye sahiptir. Ancak bu etkinin çok üst boyutlara ulaşması, bazı unsurların ele alınmaması ile de gerçekleşmektedir. Bu unsurların başında hakkaniyet unsuru yer almaktadır.

Kira ücretlerinde de belirlenen miktardan fazla olarak kira artışının yapılması, hakkaniyet unsurunu zedelemektedir. Bu unsura göre kiracının ekonomik durumu göz önünde alınmalıdır. Ekonomik durumu göre belirlenen kira miktarı hem ev sahipleri hem de kiracılar açısından memnuniyet durumunun sağlanmasına yardımcı olur.

Bu noktada kira miktarlarındaki oranın da TÜFE verilerinin üzerinde olmaması ve hakkaniyet unsuru çerçevesinde hareket edilmesi de kira artışında sabit oran yakalanmasına yardımcı olmaktadır. Sabit oranın yakalanması, emlak sektöründeki dengenin sağlanması sonucunu da ortaya çıkarmaktadır.

Bir Cevap Yaz

Editör Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *