Kripto paranın ödeme hususunda akla gelen en temel sorunlardan birisi ödeme sırasında paranın iki kez kullanımıdır. Bu duruma engel olmak adına kullanılan geleneksel yöntem, bankalardır. Bankalar yani merkezi bir aracının oluşu böyle bir haksızlığa engel olur.
Uygulamanın bir diğer yansıması da bu vesileyle sermayeyi izleyebilen dışarıdan bir otoritenin sağlanmış olmasıdır. Kullanıcı açısından güvenilirliği düşüren bir husustur. Eğer merkez olmazsa ve dağınık bir kontrol mekanizması olursa bu sefer her aşamada onay alınması gerekir ve bu da güven tazeleyen bir durumdur. (Örneğin; Bitcoin bunu sağlar. İşlem sırasına blockchain aracı olarak kullanılır. Böylece herkes yapılan işlemleri görür.)
Transfer işlemleri sırasında ise süreç alıcının ve gönderen kullanıcının cüzdan adresleri ve gönderilecek tutara dair bilgiler ışığında ilerler. Onay aşaması madenciler tarafından belirli kriptografik uygulamalar kullanılarak sağlanır. Onay verildikten sonra geri dönüşü yoktur. Geri dönüş yönlendirmesi yapılamayan kripto para hususunda en önemli dezavantaj ve hacklenme ihtimalinin olmasıdır.
Kripto Para ve Gelecek
Günümüzde en merak edilen soruların başında kripto paraların geleceği nasıl ilerleyecek? sorusu gelir. 2009 yılında kripto para kavramı doğdu. Merkezi bir otoriteye bağlı olmadığı için ayrı bir standarta kavuştu. Çünkü kripto paranın arkasında devlet denetimi söz konusu değildir ve bu doğrultuda merkez bankasıyla eşleşmez.
Bu keşfin yenilik getirdiği ilerleyen yıllarda yapılacak risk bazlı sermaye için yeni bir form oluşturacağı düşünülür. Bu açıdan portföy riskinin çeşitlendirilmesi bekleniyor. Bitcoin ile portföy çeşitlendirmesi yapılması meselesinin üzerinde düşünüldüğünde riskin getirisinin tespit edilmesinin önemli olduğu yapılan araştırmalar ile desteklenmiştir.
Kripto paraya yönelen ancak güven konusunda endişeleri olan kişiler blok zincir yapısı ve bir merkeze bağlı olmamasını göz önünde bulundurmalıdır. Bankalar da kripto para sistemini yakından takip etmiştir. Bu konuda ilk olan ülke İspanya’dır.
İspanyollar blockchain’den faydalanarak kredi vermiştir. Bu uygulamanın uygulandığı dünyanın ilk küresel bankası olma sıfatını kazanmışlardır. Bankacılık alanına kazandırdığı bu yenilik ve ilk sadece bankacılıkla sınırlı kalmamıştır.
Bitcoin uygulaması ile başka sektörler de ortaya çıkmıştır. Örnek vermek gerekirse madencilik ve finansal hizmet veren kuruluşların varlığı yeni sektör gruplarının öncüleridir.Bu gelişmeler kripto paranın iç dinamizmini meydana getirdiğini kanıtlar.
Kripto paranın yaklaşık 13 -14 yıllık bir geçmişi vardır. Zaman ilerledikçe sistemin daha gelişeceği ve bu para biriminin daha çok güven kazanacağını gösteriyor. Ayrıca insanlar tarafından kullanımına alışacağından daha geniş bir kitleye ulaşacağı bir başka düşüncedir.
İleriye Dönük Tahminler ve Kripto Paranın Güvenirliği
10-20 yıllık bir periyotta teknoloji geliştikçe kripto para sisteminin hızlanmasına bağlı olarak her ülkenin kendi kripto para sistemini oluşturup piyasalarda kalıcı şekilde yer alması araştırmacılar tarafından düşünülen bir gelişmedir.
Ayrıca kripto paranın finans sektörü dışında sağlık hizmetleri ve ürün tedariği altyapısı için kendine saha yaratacağı da beklentiler arasındadır. Bu haliyle kripto paranın birimi ile sınırlı kalmayıp, blok zincirinde yer alan diğer unsurların içsel altyapısı içinde de bir gelişme gözleneceği aşikardır.
Şartlar, elektronik paranın oluşması ve gelişim kaydetmesinin fiili kâğıt paraya farklı bir alternatif oluşturacağını gösterir niteliktedir.
Güvenlik konusu kripto paraya yöneleceklerin şüphe ettiği konulardandır ama Blok zinciri ve sistemin işleyişi bu konudaki şüpheleri minimuma indirir. Yaşamın pek çok alanına ineceği düşünülen ödeme sistemi sayesinde banka ve finans alanında yeni çalışmalar ve gelişmeler kaydetmeleri önem taşır.
Bankaların bir kısmı öncelikle küçük çapta yani şube bazında teknolojik gelişmeler sayesinde müşteriler tüm ihtiyaçlarını makinelerden faydalanarak sağlayabilir. Bu vesile ile kripto para kullanılarak işlem sağlamalarına teşvik edilebilirler.
Bir Cevap Yaz