Kripto paranın özellikleri özünde elektronik bir para olduğunu artık biliyoruz. Bu sanal paranın değerli olduğuna inanılıyor. Çünkü taklit edilme şansı yoktur. Bu yüzden muhasebe defterlerinin güvenliğini sağlamak, son derece önemlidir. Zaten yapılan testler ile bu güvenin kırılmasının çok çok zor olduğu anlaşılmıştır.
Kripto para sistemi tekniklerle gelişmiştir. Değerli olmasının sebebi ise somut paralar gibi parayı basan kurum ya da kuruluşun keyfi bir uygulama gerçekleştirme ihtimalinin olmayışıdır. Böylece değer kaybına uğrama konusunda hata payı yoktur. Somut para eritme işlemine tabi tutulduğunda değer kaybına uğrar.
Elektronik parada böyle bir süreç yaşanmadığı için değer kaybetmesi de olanaksızdır. Ayrıca en büyük avantajı da taklit edilemez olmasıdır. Çünkü özellikleri gereği kripto para ve onunla ilgili unsurlar herkes tarafından bilinen bir nesne değildir.
Elektronik para devlet ya da kanun nezdinde genel geçerliğe sahip bir dönüşümde rol oynamaz. Devlet yalnızca kendi bünyesinde basılan ulusal parayı kabul eder. Bu sebeple de yalnızca belli gruplar bünyesinde kullanılır. Bu gruplarda ise ticari bir anlaşma veya senette benzer hukuki yaklaşım söz konusudur.
Kripto Paranın Özellikleri ve Dijital Ağ
Kripto para, sayılan özelliklerinin yanında bir de network parası olarak işlev yürütür. İnternet gibi bir pc ağı vasıtasıyla elektronik ortamda dijital şekilde saklanır. Havale edilme ve kullanılma gibi fonksiyonları vardır. Kripto paraların bazılarının banka kartı gibi kullanılma özelliği de vardır. Bu yönüyle somut paraya benzer. Bu tür kripto paraların basan bir kurum ya da kuruluş olduğu için muhasebe defterleri basan kurumun bünyesinde bulunur.
Bir diğer kripto para örneği ise muhasebe defterlerinin ikinci, üçüncü kopyalarını saklar. Banka ortamlarda kendi şifreleri ile kilitlenir ve paralel olarak güncellenir. Bu sebeple de herhangi bir merkezden bağımsız şekilde güven ve garanti ortamını rahatlıkla sunabilir.
Bu uygulamayı yapan kripto paranın özelliklerine ve çeşidine en iyi örnek bitcoindir. Bahsi geçen türdeki uygulamaları yürüten kripto paralar merkezi olmayan veya dağınık sistemli olarak tanımlanır. Muhasebe defterlerini ellerinde tutanak kadar karar verme yetkisine sahiptirler.
Çoğunlukla para öncesinde yapılan bir program dahilinde az az otomatik olarak basıma gider. Merkezsiz işlemde şifre hesaplarını yapanlar da, muhasebe defterlerini başka kopyaları ile uyumlu olarak muhafaza edenlerle birlikte ispat edilen emek karşılığı olarak değerlendirilir. Burada ifade edilen emek, zor bir hesaplamanın cevabı olabilir.
Bu zorluk hizmetin tıkanmasını ve işlevselliğinin sekteye uğramasına engel olmak için yapılır. Kullanımda çok elektrik sarfiyatına sebep olması negatif eleştirileri beraberinde getirir. İspatlanmış emek terimini kullanmak yerine ispatlanmış hak adı altında üretilen kripto para türleri bu eleştiriler sonucunda doğmuştur.
Kripto Paranın Özellikleri | Sanal Para Çeşitleri
Dünya’da işlev gören çok sayıda sanal para türü mevcuttur. Kripto para özellikleri hakkında bilgi almak isteyen kişilere yol gösterecek bir diğer unsur da sanal para çeşitlerini bilmekten geçer. Kullanılan sanal para çeşitlerinin isimleri şu şekildedir; bitcoin, ethereum, litecoin, dash, Zcash, IOTA, Rıpple olmak üzere toplamda yedi çeşittir.
Bir Cevap Yaz